MİMARİ TASARIM & 3D MODELLEME

3D MİMARİ MODELLEME VE PROFESYONEL RENDER

3D Mimari Modelleme ve Profesyonel Render

 

3D Modelleme Nedir ? Ne İşe Yarar ? sorusunun cevabını yazdığımız bu blog sayfasında alacaksınız. Öncelikle 3D nin ne demek olduğuna değinelim. 3D Basitçe derinliği olan anlamındadır. İngilizcesi “3 Dimension” yani “3 Boyutlu” demektir. 2D Grafiklerde X-Y eksenleri mevcutken 3D de ise X-Y-Z eksenleri vardır. Gerçek hayatta bir nesnenin 3 boyutlu olduğunu anlamamızın birden fazla algısal sebepleri bulunur.

3D Modelleme Nedir Ne İşe Yarar ?

Nesneleri Üç Boyutlu Nasıl Görürüz ?

  1. İki gözümüzün olması
  2. Nesnenin gözlerimize olan uzaklığı
  3. Nesnenin kendi çapıncaki konumlanma şekli
  4. Paralax
  5. Kendi hareketimiz

Basitçe bir nesneyi 3D algılayabilmemiz için gerekli olan koşullar bu şekildedir. İki gözümüzün olması nasıl 3D görüşümüzü artırır? Aslında iki gözümüzün olması bize nesneler arasındaki alan derinliğini verir, bunun için aşağıda 3D sahnede hazırladığım görsele bakabilirsiniz. Aşağıdaki görselde mevcut birbirisinin arkasına hizalanmış iki tane çaydanlık var. Önde duran sarı çaydanlığın  tam ortasına odaklanmış iki adet kamera var. Sağdaki kamera “sağ göz” soldaki kamera ise “sol göz”ü temsil etmektedir. Sol gözden baktığımızda arkadaki kırmızı çaydanlığın sola doğru kaydığını, sağdaki gözden baktığımızda kırmızı çaydanlığın sağa doğru kaydığını görüyoruz. Bizim gördüğümüz ise bu iki görselin birleştirilmiş hali, hatırlarsanız sağ ve sol kamera yani sağ ve sol gözler tam olarak sarı çaydanlığın ortasına odaklanmıştı, ondan dolayı sarı çaydanlığın tam ortası net diğer görüntüler ise bulanık diyebiliriz.

Nasıl 3D Görürüz

İki Gözümüzün Olması

                Yani iki gözümüz ile bir yere odaklandığımızda diğer nesneler bulanıklaşıyor ve odaklandığımız nesne tam olarak net görünüyor. Gözlerimizin bir nesneye odaklanması için ise birbirine doğru, odaklanacağımız yere göre her metrede 0.25 cm birbirine yakınlaşıp uzaklaşır. Parmağımızı gözlerimin tam önüne getirdiğimiz zaman ise gözlerimizin şaşılaşmasının sebebi budur.

Nesnenin Gözlerimize Olan Uzaklığı

Nesnelerin gözümüze olan uzaklığını algılayabilmemiz için o nesneye ve çevresindekilere ayrıca  odaklanmamız lazım. Bunu istem dışı zaten yapıyoruz. Bunu her yapışımızda beynimiz gözlerimizin bu odaklanma hareklerini bilgiye çevirerek bize nesnelerin uzaklıklarını söyler ama biz tam olarak farkında olmayız.

Nesnenin Kendi Çapıncaki Konumlanma Şekli

Gerçek hayattaki nesneler aslında 2D yüzeylerden oluşan 3D objelerdir desek çokta yanlış olmaz. Yani bir nesnenin “X,Y” yüzeyini gözlerimize doğru çevirip “Z” eksenindeki derinliğini “X,Y” eksenlerinin arkasına saklamış olsak o nesne bizlere 2d görünür. Ama burada gözlerimizin ve kendimizin hareketi devreye giriyor. Hareket ettiğimiz zaman “X,Y” eksenlerinin arkasında kalmış olan “Z” derinliğini gördüğümüzde objenin yine üç boyutlu olduğunu fark ediyoruz. Burada Kendi Hareketimiz kısmınıda işlemiş olduk. Gelelim paralax’a.

Paralax

Seyehat ederken camdan dışarı baktığınızda size yakın bölgelerin hızlı, uzak olanların ise yavaş olarak görüş alanından çıktığını fark etmişsinizdir. Buna paralax denilir. Alan derinliğini algılamamızdaki bir diğer etken ise paralaxdır. Uzaktaki nesnelerin yavaş, yakındakilerin ise hızlı görüş alanından çımasının sebebi ise, Işığın oluşturduğu perspektif algısından kaynaklanır. Perspektif ve perspektif algısı konusuna ise sonra değineceğiz. Gelelim 3D Modelleme Nedir ? Ne İşe Yarar ? sorularının cevabına.

3D modelleme nedir3D Modelleme Nedir ? Ne İşe Yarar ?

3D Modelleme Nedir ?

Gördüğümüz herhangi bir ürüne model diyebiliriz. O modellerden birisini sanal ortamda gerçekçi ölçülerinde ve derinliğe sahip bir şekilde oluşturmaya ise 3d modelleme deriz. Farklı bir deyiş ile 3 boyutlu modelleme. İngilizceden dilimize aynı teklonojinin kullanımı ile girmiştir ( 3D Modeling ). Üç boyutlu modelleme için kullanılabilecek bir çok modelleme arayüzü vardır.  Bunlardan bazıları

  1. 3DS MAX
  2. MAYA
  3. CINAMA 4D
  4. SOFTIMAGE
  5. RHINO
  6. HOUDINI

Ve bunun gibi bir çok yazılım vesilesi ile 3d modelleme yazpılabilir. Dünyada en yayğın modelleme yazılımları ise yaklaşık olarak yukarıda sıralandığı gibidir. 3D modelleme yaparak mimari görselleştirmeler yapabilirsiniz. Yada insansı karakterler üretebilirsiniz. Günümüzdeki bir çok yeni üretilen filmlerde özellikle fantastik ve bilim kurgu tarzı filmlerde, 3d modelleme sayesinde görsel efekler mükemmel sonuçlara ulaşır. Örneğin fantastik bir film için gereken uzaylı karakteri 3d modelleme teklonojisi sayesinde oluştulur. Yada uzaylının kullandığı uzay mekiği.

3D modelleme kendi alanında parçalara ayrılır. Sebebi ise modelleme’nin zor olmasıdır. Öreneğin karakter modelleme içi ayrı sert kenarlara sahip mekanik modellemeler için ayrı çalışanlar vardır. 3D modelleme yapabilmek için uzun süren eğitimlere girmeniz ve kendiniz bol bol çalışarak eğitiminizi desteklemeniz lazım.

                Karakter modellemeye karar verdiğinizde doğru anatomiye sahip ve 3d karakter modeli için gerekli kırıterlere uygun modeli tam anlamıyla güzel bir şekilde yapabilmeniz için en azından 4 yıl o alanda çalışıyor olmanız gerekmektedir. Zaman ilerledikçe şunu anlayacaksınız. 3D modelleme yapabilmek için programı öğrenmek yeterli kalmıyor. Aynı zamanda modellenecek olan nesnelerin yada organik yapıların anatomisini de öğrenmek gerekir. Tabi bu edinilen bilgileri estetik şekillerde kullanabiliyor olmak ise ayrı bir beceri ve sanat anlayışı ister.

3D Modelleme Ne İşe Yarar ?

Ne işe yaradığı tamamen size kalmış bir durumdur. Bunu hobi olarak icra etmeye karar verirseniz, harika tasarımlar oluşturmanıza yarar. 3D modelleme ve görselleştirme’yi kazança sağlamak için yapacaksanız, çalışacağınız bir sürü sektör var demektir. Ülkemizde en yaygın kullanım alanı olan mimari modelleme ve görselleştirme için 3d modelleme teklonojisi kullanılır. Mimari yapıların görselleştirmesini ve katı modellemelerini 3d modelleme sayesinde yaparsınız. Yada endüstriyel alanlarda da modellemeyi kullanabilirsiniz. Anlayacağınız üretimi yapılan her obje yada benzeri durumlarda 3d modelleme ile o ürünün yada mekanın modellemesini ve görselleştirmesini yapabilirsiniz.